Dementie / EDOMAH

Als dagelijkse activiteiten niet meer zo vanzelfsprekend zijn als voorheen door een (beginnende) dementie kunnen u en uw mantelzorger de hulp van een ergotherapeut inschakelen.

Dagelijkse activiteiten kunnen zijn;

  • agenda beheren
  • telefoneren
  • koken
  • boodschappen doen
  • persoonlijke verzorging
  • uitvoeren van hobby’s.

De persoon met een dementie

Het is erg belangrijk dat u zolang mogelijk dagelijkse activiteiten blijft uitvoeren. Als dit minder vanzelfsprekend wordt doordat het moeilijk is om bijvoorbeeld het overzicht te houden tijdens het koken, het koffiezetten in de verkeerde volgorde gebeurt of u met de verkeerde boodschappen thuis komt, kan de ergotherapeut met u aan de slag gaan. U kunt leren een andere strategie te gebruiken, zoals een stappenplan, de activiteit in minder stappen uit te voeren, de omgeving overzichtelijk te maken of ondersteuning te krijgen van uw mantelzorger.

De mantelzorger

Als mantelzorger kunt u leren op welke manier u uw naaste met dementie instructies kunt geven of kan ondersteunen tijdens dagelijkse activiteiten. Als uw naaste bekend is met dementie kan dit voor een verandering zorgen in uw huidig rollenpatroon en in de omgang met elkaar. U zult uw naaste op een andere wijze moeten benaderen dan dat u gewend was. De ergotherapeut kan u hierbij ondersteunen met omgangsadviezen en praktische tips. 

EDOMAH

De ergotherapeuten van VIEK Ergotherapie zijn geschoold in het EDOMAH programma. EDOMAH staat voor Ergotherapie bij Ouderen met Dementie en hun Mantelzorgers Aan Huis. De behoeften van de cliënt en de mantelzorger staan centraal in het EDOMAH programma. Kijk voor meer informatie op www.edomah.nl